Počni upisivati kako bi vidio proizvode koje tražiš
  • Menu
  • Categories

Košarica za kupnju

Zatvori
Autentični hrvatski proizvodi, proizvedeni s ljubavlju malih proizvođača
Menu
close
Počni upisivati kako bi vidio proizvode koje tražiš

Partneri

Partneri

Drvene igračke iz Marije Bistrice

Drvene dječje igračke prepoznatljivi su tradicijski proizvodi Hrvatskoga Zagorja s dugom poviješću. Izrada je počela u 19. stoljeću koja se u pojedinim selima kao što su Laz, Stubica, Tugonica ili sama Marija Bistrica zadržala sve do današnjih dana. Sva ta sela nalaze se na putu prema najvećem hodočasničkom mjestu u Hrvatskoj - Mariji Bistrici. Razlikujemo oko 50 modela igračaka poput: svirala, klepetaljki (ptica s kotačićima koja se gura na štapu), tamburica, drvenih životinja, zviždaljki, modela automobila, kamiona, vlakova, aviona, dječjih namještaja za lutke itd. 

Za njih je karakteristično da ih ručno izrađuju muškarci, a većinom ih oslikavaju žene. Tamo gdje nema žena ponekad oslikavaju i muškarci međutim nikada nećete vidjeti dvije gotovo identične igračke zato što je svaka ručni rad.

Izrađuju se od drveta vrbe, javora, bukve i lipe koje se posiječe, suši, teše, reže i oblikuje pomoću drvenih ili kartonskih šablona. Najčešće boje su crvena, plava, bijela i crna. Oslikavaju se cvjetni i geometrijski uzorci, a način izradbe prenosio se u određenim obiteljima iz generacije u generaciju. Igračke se čuvaju u muzejima i prodaju na sajmovima, crkvenim svečanostima, na tržnicama, a najviše u svetištu u Mariji Bistrici.

Prije jedanaest godina, 2009. tradicijske drvene igračke postale su dio nematerijalne svjetske baštine na listi UNESCO-a, a nalaze se i na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

HEY, SIGN UP AND CONNECT TO CROTHENTIC!

Be the first to know about new, authentic products in our store.

Will be used in accordance with our Privacy Policy

Scroll To Top

#title#

#price#
×
Language
Croatian (croatia)
Open drop down