Počni upisivati kako bi vidio proizvode koje tražiš
  • Menu
  • Categories

Košarica za kupnju

Zatvori
Autentični hrvatski proizvodi, proizvedeni s ljubavlju malih proizvođača
Menu
close
Počni upisivati kako bi vidio proizvode koje tražiš

Partneri

Partneri

Brački kamen

Simbol otoka Brača još od antičkih vremena je brački kamen. Prirodna dragocjenost koju tamošnji stanovnici stoljećima „beru“ i od njega stvaraju cijelu lepezu umjetničkih djela, od nakita do monumentalnih svjetskih građevina.

S obzirom na sastav, svojstva i upotrebu, postoji dogovorena klasifikacija stijena na Zemlji. Na istom principu napravljen je sustav u koji su uvrštene vrste kamenja kao produkta stijena. Općenito,  kamenje se dijeli na tehnički građevni kamen i prirodni ili arhitektonski kamen. Nadalje, arhitektonski se kamen dijeli na dvije komercijalne vrste: granite i mramore. Dakle, brački kamen se prema tome klasificira kao prirodni bijeli komercijalni mramor, sedimentnog postanka.

Iz perspektive žitelja otoka Brača njihov kamen za njih predstavlja neprocjenjivo blago, tvar s kojom žive od davnina i po kojoj su poznati u svijetu. Kamenom iz bračkih kamenoloma uređena je aula zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku, a kroz povijest građena su veličanstvena djela arhitekture: Dioklecijanova palača u Splitu, Parlament i Novi dvor u Beču, Parlament u Budimpešti, Namjesnička palača u Trstu itd.

Najbogatije nalazište bračkog kamena neposredna je blizina mjesta Pučišća. Tu se nalaze veliki kamenolomi Punta, Barbakan i Kupinovo u kojima se eksploatira najčišći bijeli brački mramor. U istom mjestu nalazi se i kamenoklesarska škola poznata u svijetu, koju obilježava dugo postojanje i visoka kvaliteta.

Na otoku se također mogu vidjeti autentične gomile neobrađenog kamena složene u zidove duž poljskih putova – suhozide. Kamen su stoljećima skupljali pastiri i težaci kako bi očistili kršno tlo i tako ga pretvorili u obradive površine.

S druge pak strane, najistaknutiji dalmatinski renesansni graditelji i kipari, poput Jurja Dalmatinca, Andrije Alešija i Nikole Firentinca također su svoj stvaralački talent pokazali na bračkom kamenu.

Bilo da se radi o životu običnog seljaka, priznatog umjetnika ili modernog poduzetnika, tradicija upotrebe, izrade kreativnih predmeta ili arhitektonske gradnje bračkim kamenom, postala je nerazdvojivi dio identiteta otoka Brača.

HEY, SIGN UP AND CONNECT TO CROTHENTIC!

Be the first to know about new, authentic products in our store.

Will be used in accordance with our Privacy Policy

Scroll To Top

#title#

#price#
×
Language
Croatian (croatia)
Open drop down